tiistai 9. helmikuuta 2016

Back to basics


Välillä on hyvä palata perusasioiden pariin. Kirjoittaa kauppalistat käsialalla ja joutua kaivelemaan aivo- ja lihasmuistiaan saadakseen kaikki kiekurat menemään oikein.

Piirtää tekniset piirustukset käsin. Koska se on nopeampaa ja mukavapaa kuin tietokoneella. Ja jälki on oman itsen näköinen.

Käsinkirjoittamisesta jää parempi muistijälki, asiat jäävät paremmin mieleen kun ne kirjoittaa käsin, oppiminen tehostuu, kirjoitettiin Hesarin lyhyessä Facebook-elämänohje -tyylisessä artikkelissa.

Käsinkirjoittaminen aktivoi aivoja muutenkin monipuolisemmin kuin näpyttely. Sen huomaa kun alkaa kaunokirjoitusta palauttelemaan mieleensä, sitä jonka jo ala-asteella oppi, mutta jonka käyttäminen jossain vaiheessa jäi, se muuttui tekstaamiseksi. Sitten naputteluksi. Ja puheohjatuksi kirjoittamiseksi.

Mitenhän tuo puheohjaus, se on sen verran uusi asia että sitä ei ole vielä tutkittu? Millainenhan muistijälki siitä jää?

Runsas netin käyttö muuttaa aivojen toimintaa niin että syväoppiminen vaikeutuu, kirjoitetaan Opettaja -lehden artikkelissa ja viitataan amerikkalaiseen tutkimukseen. Nopea loikkiminen asiasta toiseen ei johda syvälliseen asioiden ymmärtämiseen ja sisäistämiseen eikä kokonaisuuksien hahmottamiseen, oppiminen jää pinnalliseksi. Vastapainoksi tarvitaan kirjojen lukemista, hidasta elämää ja tekemistä.

Allekirjoitan tuon hiljaisuuden ja mitääntekemättömyyden tärkeyden. Tai ei sen tarvitse aina olla toimettomuutta, "oikeiden" asioiden tekeminen tekee hyvää. Ja kirjojen lukeminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti