perjantai 22. tammikuuta 2016

Prezistä ja vähän tekijänoikeuksista

Tein Prezin käytöstä Prezin ensi viikon digityöpajaa varten, tarkoituksena on että opiskelijat tutustuvat Preziin jo etukäteen ja aloittavat tekemään omaansa. Olen huomannut että nollasta aloittaminen opetustilanteessa on vähän ajanhukkaa, on parempi että opiskelijoilla on jo vähän tuntumaa sovellukseen ennen kuin sitä aletaan yhdessä käymään läpi. Silloin on jo herännyt niitä kysymyksiäkin paremmin.
Ilmaisversiossa (Public Plan) kaikki tekemäsi Prezit ovat julkisia ja kenen tahansa löydettävissä ja nähtävissä. Lisäksi ne ovat oletusarvoisesti myös edelleenkäytettävissä (reusable), jonka kyllä voi ottaa poiskin. Uskon että monet ovat tästä julkisuudesta kauhuissaan, ei en halua että kukaan näkee omia tekemisiäni.

Mutta ilmaisia lounaitahan ei ole ja tämä on se hinta minkä joutuu maksamaan ellei halua rahalla maksaa. Esim. Google ja Facebook rahoittavat toimintansa sinun tiedoillasi ja tiedoilla verkkokäyttäytymisestäsi.

Prezissäkin on myös sosiaalinen puoli. Voit tykätä, jakaa ja kommentoida toisten käyttäjien tekemiä Prezejä, voit etsiä niitä Explore -valikosta. Voit myös käyttää niitä (Make a copy), jolloin se tallentuu omiin Prezeihisi ja voit muokata sitä. Ja periaatteessa esitellä omanasi, jos moraalisi sen sallii. Thinglinkissä on muuten sama juttu, voit muokata toisten tekemiä kuvia jos alkuperäinen tekijä on sen sallinut.

Tekijänoikeudet ovat koetuksella tässä sosiaalisen median maailmassa, jossa materiaalin tuottaminen, jakaminen, muokkaaminen, linkittäminen ja tallentaminen on niin helppoa. Ja vielä enemmän ne hämärtyvät kun tullaan tähän yhdessä tekemisen henkeen, jossa voit käyttää toisen aloittamaa ja muokata sitä niin kuin itse haluat. Joko luvalla tai ilman.

Onko se sitten huono asia vai rikkaus, sen voi jokainen päättää itse.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti